zaterdag 24 oktober 2015

Bloggen uitstellen.

Uitstellen.....

Dat was precies wat ik deed, genoeg stof om even een klein berichtje te posten, maar doodgewoon vooruitschuiven was wat er gebeurde. Geen tijd afdoen om even te gaan zitten en een bericht in te kloppen. Nu wel dus.

Mooi weer gehad zowat geheel oktober tot nu toe, de eerste helft van de maand was prima, met vaak strakblauwe luchten en constant droog weer. Wel dalende temperaturen in de nacht, en vocht onder de morgen, wat dan weer voor de eerste rijm op het gazon zorgde.
Ook zijn ondertussen al enkele malen de winterschoenen gedragen bij het woon-werk verkeer in BOB, bij de terugrit uit de middag was de temperatuur niet hoger dan +2 ºC, net als een paar keer in de vroege ochtend, bij vertrek naar de vroege  dienst.
Ondertussen een paar dagen met  veel regen en wind gehad, het rustige herfstweer beviel me een stuk beter! De eerste helft van de maand is BOB enkel gebruikt voor woon-werkverkeer, voor de ritjes tussendoor is de Scott redelijk veel buiten geweest. Nu kon het nog, met de zakkende temperaturen word het al snel te link om met een 2-wieler te rijden, je weet maar nooit in de schaduwgedeelten.


De eerste rijm van dit jaar.


De morgentemperatuur, de onderste is de buitentemperatuur.

De herfstkleuren zijn nu overal duidelijk aanwezig, en de laatste appelpluk is aan de gang.



Appels bij Lofthus, de pluk is aan de gang.


Andere bezigheid.

Naast het rijden op de Scott had ik ook nog een ander karweitje om me bezig te houden, dat waren 7 lege pallets die weer gevuld moeten worden met brandhout.
Een buurvrouw had nog een hoop klein spul liggen wat weg moest, voornamelijk jonge vurenboompjes. Die waren al omgezaagd door een ander, maar die was er mee gestopt op een dag en kwam de zaak niet opruimen. Ook niet na verschillende malen telefonisch aandringen. Ina kreeg op de breiclub te horen dat ik welkom was als ik het hout wilde hebben, dus gaf dat gelijk aan mij door.
De eerste vrije dag die ik had rukte ik gelijk uit met de kettingzaag, en zaagde alle takken eraf, de stammetjes op draagbare stukken en ruimde alles op. De volgende dag zaagde ik alles thuis op de goede lengte,  kliefde wat nodig was en stapelde het spul op. Dat leverde al 2 kubieke meter hout op, de rest haalde ik boven op m'n vaste adres.
Er lag nog steeds een stuk van de lariks die ik in mei 2013 omlegde, die eerst maar eens opruimen nu ik de plaats er voor vrij heb. Die boom is per slot van rekening omgezaagd om op te stoken, niet om te laten liggen rotten.........


Bezig met zagen.
Onderstaand filmpje werd gemaakt door Teun, die natuurlijk vergat het toestel uit te schakelen bij het naar beneden lopen..............dus wat schokkerig gefilmd..☺

Teun telde ongeveer 90 jaarringen in deze lariks, die er helemaal niet mooi uitzag, maar wel heel veel blokjes in zich had................
In 2013 heb ik enkel de grootste takken en de top verwijderd en klein gezaagd/gekliefd, toen had ik geen ruimte meer vrij thuis om nog meer weg te stapelen. Geen probleem, lariks rot niet zo snel, dus de stam kon goed nog wat langer blijven liggen. Bijkomend voordeel was dat de stam grotendeels in de vrije lucht "hing", omdat hij steunde op een dikke tak op de grond. Enkel het achterste deel lag ongeveer met anderhalve meter op het gras.


De top is er al af, links nog wat dikke takken.

Zo bleef de stam liggen in 2013.
In 2014 ging er weer een gedeelte naar huis, veel werk omdat de stam zo dik was dat elke "plak" van 40 cm stam in 6 tot 8  stukken gezaagd moest worden om hanteerbaar te zijn.

Begonnen met opdelen van de stam.

Zo blijft het hout goed droog en rotvrij.


Dit bleef liggen in 2014.


De rest opruimen.

Daar ben ik een paar weken geleden mee begonnen, rustig aan, een paar uur  elke keer. Thuis brengen, klieven en stapelen.
Nog wat extra leggen op de 2 pallets met vuren, en dan afdekken zodat ze een paar jaar kunnen drogen. De rest gaat op de 5 pallets die nog leeg staan.

Tussendoor een paar regendagen, met harde wind op de koop toe. Geen weer om op een helling te gaan staan met een zaag in je handen!

Maar is weer iets wat nog even tussendoor gedaan kan worden, en wel binnenshuis. Ward, onze Cairnterrier, begint er weer steeds meer uit te zien alsof hij permanent een "Bad Hair Day" heeft, dus die moet weer eens nodig in een opgevoerde marmot omgetoverd worden..........
Gaat ook weer een uurtje of drie mee heen, is de middag ook weer nuttig doorgebracht.........

Een paar weken geleden ging het nog......

Maar het moet er toch weer eens van komen..............

Na dit intermezzo gaat het houtwerk weer rustig verder.


De stomp en nog een stuk stam.

Weer al wat gedecimeerd, en de steun is ook verwijderd.

En tot slot enkel nog zaagsel...........

De laatste lariksblokken op de kar.

Al een half pallet van de 5 gevuld.

Nieuwe bomen in wording........
Tot zover,

Groeten, Adri.

dinsdag 6 oktober 2015

Laatste camperrit dit jaar.

De laatste rit dit jaar?

Ja, dat zit er wel in, het word kouder 's nachts, en erg vroeg donker 's avonds, dan is de lol er een beetje af, dan zitten we net zo lief thuis bij de houtkachel en kijken een film.
De ritten op zich blijven leuk, het steeds wisselende landschap verveeld nooit, en mooi is het bijna overal als je door Noorwegen kruist.

Afgelopen weekend waren we beiden vrij, de camper werd gereed gezet door mij op vrijdag, en op zaterdagmorgen 08.00 u vertrokken we al!
Deze keer een ritje naar het zuidwesten, daar waren we pas doorgereden, maar toen regende het nogal veel, nu zou het redelijk weer worden volgens de meteorologen.......

De weg is bekend het eerste stuk, via Odda naar Røldal en dan naar Haukeligrend, waar we inkopen doen in de plaatselijke SPAR en daar ook warm eten kopen en ter plaatse opeten.

Achter op het Røldalvatn hangt een wolk tussen de bergen.

Haukelifjell.

Haukelifjell.

Nog een detail van de Haukeli, de herfstkleuren zijn al goed aanwezig.

Na deze stop rijden we een stukje terug en gaan in het dorp RV 9 op, richting Hovden, waar we weer even stoppen en een wandeling langs de rivier maken.

Ook in Hovden is er al wat herfststemming te zien.....

Langs de rivier.

Trollegras.

De zaadpluizen zijn al wat verregent.

Daar komt nog een teken van de herfst boven kijken.
Na de wandeling gaan we verder zuidwaarts en stoppen nog even kort bij de parking Honevje, waar je leuk kunt wandelen over de stenen in de rivier.

Steenje in de rivier bij Honevje.

Honevje, het meertje.

Detail.
Na deze pauze rijden we verder tot Nomeland, en gaan Fv 337 op, richting Skuleskard. Raar genoeg veranderd deze weg van nummer zodra de provinciegrens overschreden word, dan is het ineens Fv 987, nou ja maakt niets uit, het blijft even mooi en even smal.......




Alle bovenstaande foto's zijn onderweg naar Skuleskard.
Bij Skuleskard aangekomen rijden we Fv 986 naar Lysebotn op, ook zo'n smal weggetje, waar het altijd maar afwachten is wat je tegenkomt. Ook die weg veranderd weer van nummer als we de provincie Rogaland inrijden........ Ver vooruit kijken en proberen te stoppen op een "møteplass" is het motto, als je vooruit kan kijken tenminste, want het is niet overal even overzichtelijk helaas.....

Het landschap boven Lysebotn.


De hele afdaling naar Lysebotn maken we niet, we staan even op de parking voor de 27 haarspeldbochten naar beneden beginnen en besluiten na het eten dezelfde weg terug te maken omdat het bewolkt word. We hebben al eens in de wolken geslapen hier, en dat is geen aanrader! Nat, koud en lastig rijden door die dikke mist, we gaan terug naar lager gebied om dat soort toestanden te voorkomen.

Een stuk verder vlak voor Sinnes parkeren we naast een golfterrein voor de nacht. De kachel gaat uit voorzorg al aan, want het zou wel eens kunnen afkoelen vannacht......

Zondag, weer naar huis.

Op de zondagmorgen zijn we weer vroeg op, ontbijten en rijden verder. En koud was het, buiten was er wat rijp te zien op de blaadjes en op het gras, en de thermometer gaf een buitentemperatuur van 0 ºC aan. Verder rijdend komen we langs water waar de nevelslierten boven hangen, altijd leuk om te zien.








Voorbij Sinnes rijden we de 45 op, richting Birkjedal. Het bezoekerscentrum is nog niet open, we zijn wat vroeg, dus rijden we een stukje Rv 503 op, om even te kijken bij de Gloppendalsura, de grote steenblokken zijn imponerend om te zien, zeker als je ziet hoe klein de camper er naast is.




De camper lijkt niet zo groot op deze manier......

Spiegeltje als we terug rijden naar Birkjedal.

We rijden verder over  de 45 tot aan Oltedal en gaan daar de 508 op, om zo binnendoor naar Lauvvik te rijden. Daar gaan we met de veerboot mee naar Oanes om via Rv 13 huiswaarts te rijden.
Onderweg net voor Tau stoppen we en houden een lunchpauze, de stoeltjes gaan eruit en we eten op het strand. Het is ondertussen weer zonnig geworden en de temperatuur is dragelijk, we zitten ruim een uur aan het water en zien de veerboten heen en weer varen. Aan de horizon zien we de contouren van Stavanger.


Dan gaat de reis verder en rijden we via het veer Hjelmeland-Nesvik, daarna stoppen we nog bij de kloof aan Bratlandsdalen, daar is het leuk wandelen buitenom de tunnel.





Dan via Røldal weer richting Odda en zo huiswaarts, waar we op zondag rond zessen aankomen.

Ook op Røldal is de herfst in aantocht.

Maandag.


Op maandag is het mooi weer, we gaan nog een wandeling maken in de buurt, een stukje naar boven op Lofthus richting Nosi.
Na anderhalf uur zijn we op een mooi uitzichtpunt en keren weer om, het is mooi geweest voor vandaag.

Uitzicht over Lofthus.

En in panorama.....

Nog een stille genieter...........


Tot zover,

Groeten, Adri.