zondag 21 februari 2016

Rustdag.

Sneeuw.

De gemelde sneeuwval is gekomen, vandaag een rustdag, en als de berichten kloppen morgen ook.
En dat geeft niets, een rustdag kan geen kwaad na 10 dagen achtereen gefietst te hebben.......
Gelijk toen ik de slaapkamer uitkwam vanmorgen was het duidelijk dat BOB stil zou staan vandaag, dan ziet het uitzicht er zo uit:


Dat lijkt me duidelijk, hoewel er liefhebbers zijn die er van dromen om daar juist wel doorheen te rijden hoor ik daar niet bij. Als je ervaren hebt hoe het is om er door heen te ploeteren is dat meestal genoeg om dat een volgende keer te vermijden.

Maar mooi om te zien blijft het, en als de wegen goed geveegd zijn is er geen beletsel meer om weer te fietsen!






Tot zover,

Groeten, Adri.

vrijdag 19 februari 2016

Goede maand tot nu toe.

Kilometers.

De kilometers lopen al aardig op deze maand, het is eigenlijk best redelijk fietsweer geweest tot nu toe.
Het is de 19de van de maand, en ik heb 13  van die 19 dagen kunnen fietsen, 2 niet door de sneeuwval, en 4 niet omdat ik nachtdienst had en het niet op kon brengen.
Op die 13 dagen is al 900 km bijgeteld op de computer in BOB, niet slecht voor een wintermaand!  Voor het komende weekend is wat lichte sneeuwval gemeld,  volgende week ziet er weer wat beter uit, dan kunnen er vast nog een paar ritjes bijkomen........
We hebben net een periode achter de rug met helder vriesweer, het lijkt voor het gevoel wat zwaarder fietsen bij -8, maar het is goed te doen met de kap erop. Nu weer rond het nulpunt, op de middag iets erboven, 's avonds en 's nachts er net wat onder. Met nog steeds goed berijdbare wegen was er niets in de weg voor woon-werkverkeer dus!

Bij het vorige bericht een paar foto's van het gevallen hang-ijs, daar is natuurlijk nu weer ijsvorming geweest in de vorstperiode, dus nu val-ijs en hang-ijs samen op één foto......

Er hangt weer al nieuw ijs aan de wand, de gevallen massa is nog niet gesmolten.........







Bij zonneschijn wandelen we wat in de buurt als we beiden vrij zijn, en nemen dan ook wel eens een foto.

Visser die zijn kreeftenfuiken gaat lichten.







Soms is het fjord deels bedekt met een dun laagje ijs, en ligt het water bladstil, dat geeft leuke uitzichtjes te zien onderweg.


Stille waters........


Tot zover dit berichtje, later meer..........

Groeten, Adri.

maandag 8 februari 2016

Lekker fietsmiddagje!

Rustige start.

Februari had een rustige start, na de laatste 2 dagen van januari al niet gefietst te hebben vanwege de sneeuwval, zette dat zich door in de eerste 2 dagen van februari, geen berijdbare wegen, en nog een stevige sneeuwbui toen ik op maandagmiddag uit de ochtenddienst thuiskwam.
Thuis lag er een sneeuwlaag van 20 cm op de oprit, dus ik kreeg m'n dagelijkse portie beweging op een presenteerblaadje aangeboden.........

Wel ideaal trouwens, zo'n permanent vierwielaangedreven auto, als je door dit soort omstandigheden moet rijden! Geen enkel probleem, het rijdt altijd, en je hebt geen moment dat je twijfelt aan de wegligging, dat heb ik onderweg toch anders gezien, bij veel grotere en duurdere modellen.....

Na 2 dagen met de Fiat gereden te hebben was ik vrij overdag op woensdag en gaf het hoofd veiligheid "fiat" om een fietstochtje te maken 's middags. Dat moest ze geen 2x zeggen, dus rap in het strakke pak en de Strada aantrekken.
Gelijk maar een retourtje Odda, even naar de apotheek heen en weer, daarmee waren de eerste 85 km van februari  een feit.
's Avonds de nachtdienst in, dus zowel donderdag als vrijdag kwam er niets van fietsen. Op zaterdag en zondag weer wel, beide dagen reed ik al voor de middag een 60 km tochtje.
Na de middag dan een wandeling met Ina en Ward, zo had ik ook in het weekend wat beweging.

Eerste "open" rit dit jaar.

Vandaag was het ongewoon mild, de temperatuur ging naar +8 ºC rond het middaguur!
Omdat er ook geen neerslag gemeld was leek het me wel te doen om eens zonder kap te gaan fietsen, ook wel eens lekker als je al sinds half november "onder dak" zit.
De kap in de garage gezet, en het XL-scherm op BOB gezet. Voor de zekerheid wel de schuimkap onder de motorkap geschoven, dan had ik toch iets van bescherming indien nodig.
En het was inderdaad heerlijk om "open" te rijden, toch heel anders fietsen dan onder de kap!
Het was al lang geleden dat ik eens in Simadal was geweest, dus daar maar eens heen vandaag.
Als er dan onderweg ook nog een paar zonnestralen door het wolkendek breken kan de dag helemaal niet meer stuk!
Ondanks het toch best mooie weer voor de tijd van het jaar zie je niemand buiten, op de rit van 80 km vanmiddag heb ik één jonge vrouw gezien die haar hondje uitliet, de rest die ik onderweg zag waren zonder uitzondering ingeblikt............

Het hang-ijs is val-ijs geworden.

Het Eidfjord  met de Hardangerbrug.

Zon op de bergen.

Richting Eidfjord.
De route gaat via Eidfjord, daar ga ik linksaf in het centrum en dan gelijk weer rechts richting Simadal. Wat glooiende wegen, totdat ik in Simadal aankom, daar lijkt het vlak, maar ik weet wat me te wachten staat, dus schakel naar het middenblad. De vlak lijkende weg gaat heel geniepig omhoog, je merkt het nauwelijks, maar het lijkt of je iets aan je fiets hebt hangen..........
Na een kleine 5 km nader ik het einde van de asfaltweg in het dal, en schakel nog eens, nu naar het kleinst mogelijke verzet, want er ligt nog een klein bultje in de weg. Met een hellingshoek van meer dan 20% over een deel ervan, normaal geen probleem, maar vandaag wel. Er is in de afgelopen periode blijkbaar meer dan eens fijn grit gestrooid om die helling voor auto's nog berijdbaar te houden, en dat ligt nu op het vrij nieuwe asfalt. En fungeert als kogellagers tussen mijn achterband en de weg...........Slippen dus! Door de fiets iets terug te laten lopen vind ik een gedeelte wat iets "schoner" is, en met de wapenspreuk van Zeeland in gedachten krijg ik het voor elkaar om zonder uitstappen de helling te bedwingen. Soms maar met 1½ km/u op de teller, maar gefietst heb ik!


Los grind, slipgevaar bij omhoog rijden.........


Daarna is het uitbollen naar de parkeerplaats waar ik de fiets omdraai en een bio-break heb. De meegebrachte banaan gaat binnenboord, en ik maak een paar foto's, want er staat een onalledaags ding bij de parking.
Blijkbaar heeft er iemand hout gehaald op de ouderwetse manier, dit soort sleetjes zie je niet veel.

Hoefafdrukken.

Ouderwetse paardenslee met houtlading.

Ik kon het niet laten..........
Na deze korte stop is het tijd om terug naar huis te karren, en is het gelijk duidelijk hoe geniepig die stijging onderweg is. Moeiteloos zonder trappen gaat de Strada naar 45+/u, met rustig meetrappen rijdt je zo 55 km/u, met wat inspanning zou 60 ook goed te doen zijn!
Onderweg naar Eidfjord maak ik nog een foto, daarna is het non-stop naar huis.




Waarbij het verschil tussen klimmen en afdalen weer eens heel duidelijk gemanifesteerd wordt, daar waar ik op de heenweg met 90 km/u naar beneden kwam, rijd ik nu op de terugweg met 9 km/u naar boven...........

Voldaan kom ik weer thuis, lekker fietsmiddagje gehad met mooi weer!
De komende 2 dagen nachtdienst, dus dan is het maar afwachten of er iets van fietsen komt.

Tot zover,

Groeten, Adri.